Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Ayvalık'ın kurtuluşu coşkuyla kutlandı

Ayvalık

Ayvalık`ın 15 Eylül 1922 yılında düşman işgalinden kurtarılmasının 92. yıldönümü şenlik havasında gerçekleştirilen törenlerle kutlandı.

Ayvalık`ın 15 Eylül 1922 yılında düşman işgalinden kurtarılmasının 92. yıldönümü şenlik havasında gerçekleştirilen törenlerle kutlandı.
Ayvalık Cumhuriyet Meydanında Ayvalık Kaymakamlığı, Ayvalık Garnizon Komutanlığı ve Ayvalık Belediyesi ile derneklerin Atatürk Anıtına çelek sunmaları ile başlayan 92. yılı kutlama törenleri saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı`nın okunmasıyla devam etti. Günün anlam ve önemini içeren şiirler Altınova Merkez İlk Öğretim Okulu öğrencileri tarafından okundu.
Ayvalık Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Halk Dansları ekibi tarafından folklor gösterisi sunuldu.
Günün anlam ve önemine dair konuşmayı Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer yaptı.
92 yıldır Ayvalık`ın coşkuyla kurtuluşunu kutladığını dile getiren Gençer, "Bu kurtuluşu nice yıllar daha kutlayacağız, çünkü tarihimizde 29 Mayıs 1919`da işgale uğradı Ege, dolayısıyla Ayvalık. Bunun üzerine ilk kurşun Ayvalık`ta atıldı. Resmi silahlı mücadelenin ilk kurşunu Ayvalık`ta Yarbay Ali Çetinkaya tarafından atıldı. Aradan 3 buçuk sene geçtikten sonra 15 Eylül 1922 yılında Ayvalık tekrar düşman işgalinden kurtuldu. Bu 3 buçuk yılda Türkiye silah savaşı verdi. Bizim Ayvalıklılar olarak şöyle bir övüncümüz var. İstiklal savaşını başlatan ilk resmi kurşunu Ayvalık`ta atıldığı gibi, İstiklal Zaferi de 16 Eylül`de Ayvalık`ta elde edildi" dedi.
Törene, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut, Ayvalık Kaymakam Vekili Burhaniye Kaymakamı Osman Yenidoğan, Garnizon Komutanı Aydın Nazlı, CHP Ayvalık İlçe Başkanı Asım Sürer`in yanı sıra çok sayıda vatandaş ve şenlik için ilçede bulunan engelliler katıldı.



  • Cuma 17.1 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 12.3 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17.1 ° / 5.3 ° Güneşli